14. aug, 2017

Viva Espana! eller kanskje, ver forsiktig med kven du bestiller leiebil av!

 

Dagen var nøye planlagt, me skulle bestige fastlandsspania sitt høgste fjell Mulhacen som ligg i Sierra Nevada fjellkjeden. Fjellet er 3479 moh , og me planla å stå opp tidlig for å koma oss til toppen før det vart mørkt.

Det ville ta 2,5 timer å kjøre fra Mijas der vi holdt hus, til byen Capileira der vi hadde bestemt oss å starte oppstigningen frå. Byen ligger på rundt 1500 moh, så me skulle gjere unna 2000 høydemeter og 3 mil på turen. 

Dårlig start! Bilutleie firma leverte ikkje bilen etter avtalt tid, først tre timer seinere var med på veg! Me starta turen kl 1330, noko som er lovleg seint. Me var forespeilet at det var normalt å bruke 4 timer på halve turen, og at me ville nå refugio poqueira, ei fjellstove som ligg på 2500 moh kl 1730. Resten av turen til toppen på 3479 moh skulle ta 3-4 timer, det gjorde oss litt bekymra, siden me då ville få nedstigningen i mørket. 

Men bestemte oss for å gå ut hardt, og så ta det roligere i høyden. Vidar var i kjempeform, og eg var aklimatisert etter Denali, så det gjekk lett igjennom frodig landskap i poqueira dalen. Me passerte elver, bruer, spanske okser og grøne trer og busker heile vegen til refugio poqueira. På 2500 meter hadde me brukt 2 timer, og resten av ruta gjekk på 2 timer og 22 minutt opp til 3479 moh. Me sto på toppen i strålande solskinn , og kunne gå ned igjen uten å bekymre oss for mørket. Moralen her er vel eigentleg, at skal du nå eit fly tidlig på morgenen, eller ein fjelltopp før det blir mørkt, så vere sikker på at du vel eit bilutleie firma med solid rykte! 

Turen var ein blanding av frodig klima,  høgfjell , steinlandskap og solsvidd gult gras. På toppen gjekk me rett på heile sju steinbukker. Eit fantastisk syn på 3-4 meters hold. På toppen hadde me ein fantastisk utsikt, og ca 12 grader. Men starta turen i pluss 25 grader, noko som var litt vel varmt, så det gjekk nesten 5 liter vatn på turen.

Turen i bil frå Capileira, gjekk på smale grusveier langt opp i fjellet, og ein hadde følelse av å vere med i Rally Dakar! Eg har sjelden vore meir nervøs i bil! Byen og fjellet bør du besøke om du er i nærleiken på ferie. Hugs godt med vatn, tidligere i sesongen kan du få snø på toppen, så hugs skotøy etter årstida. 

Mulhacén (3479 moh) er det høyeste fjellet på Spanias fastland, og også på Den iberiske halvøy. Fjellet er en del av fjellkjeden Sierra Nevada. Fjellet er oppkalt etter Muley Abul Hassan, den nest siste muslimske kongen i Granada, som i følge sagnet er begravd på fjellet.


Fjellet er ikke spesielt bratt, og sørsiden av fjellet er ikke særlig krevende å bestige, i motsetning til den lange vestsiden. Den kortere, noe brattere nordøstsiden er litt mer krevende. Derimot er nordsiden mye brattere, og har mange ruter som forutsetter klatringpå snø og is om vinteren.

Mulhacén kan bestiges på en enkelt dag fra landsbyene Capileira eller Trevélez, men det er vanligst å overnatte på en bemannet hytte i Poqueira, eller i en enkel, ubemannet hytte ved Caldera vest for toppen.

Kjelder:

Wikipedia

Cato Risløw

Ansatte på refugio poqueira